Den Evropy jsme oslavili projektovým dnem

V úterý 9. května jsme oslavili Den Evropy projektovým dnem, který pro žáky připravili učitelé přírodovědných předmětů.

Cílem bylo vytrhnout žáky alespoň na 2 vyučovací hodiny z běžných hodin a zaměstnat je experimentováním a pohybem.

Prostřednictvím ankety se děti mohly přihlásit do 14 různých pracovních skupin podle svého zájmu a nabídka v nich byla opravdu velmi rozmanitá. V každé skupině byla aktivita zaměřená na jiný evropský stát a také daný stát vystihovala.

V pomyslné školní Francii se jela Tour de France, v Německu se hrály zápasy v Bundeslize, v Rakousku se lezlo po alpských skalách, v Belgii se vařil čokoládový nápoj a v Norsku byly ve středu zájmu samozřejmě ryby. V chemické laboratoři se zkoumaly soli přítomné nejen v chorvatském moři, tulipány zblízka poznávali Nizozemci, v kuchyni se pekla italská pizza a v Polsku se žáci vydali po stopách dvojnásobné nositelky Nobelovy ceny Marie Curie-Sklodowské. Ve školní dílně řádili výrobci švédského nábytku, královskou audienci s ochutnávkou černého čaje s mlékem si užili naši Angličané a v Řecku se tancoval Zorbův tanec. Naše výtvarníky nalákalo Maďarsko svou Rubikovou kostkou a Vasarelyho optickými iluzemi a Španělsko katalánskou architekturou a věhlasným Antoniem Gaudím.

Někteří žáci devátých ročníků se do práce jednotlivých pracovních skupin nezapojili, ale stali se reportéry a fotografy. Velká mapa Evropy s jejich fotografiemi žáků v jednotlivých workshopech i některé pracovní listy si mohou všichni prohlédnout u šaten v prostorách žákovského vchodu. Ve fotogalerii najdete také video, které vytvořili.

Děti na prvním stupni se k naší oslavě také připojily a společně se svými učitelkami si četly pohádky známých evropských autorů.

Nemohli jsme zapomenout ani na naši Českou republiku – jsme přece součástí Evropy! A tak nám naše skvělé paní kuchařky připravily pokrmy z ryze české kuchyně. Všichni jsme si pochutnali na vepřovém se zelím nebo povidlových buchtách českého Honzy.

Den Evropy se vydařil!

Jana Veselá