Naši malí „robotici“ jeli opět soutěžit do Prahy

Dne 5. června 2024 se náš tým Roboboys, složený z Matyáše Filípka, Ondry Vondry, Davida Vaňka, Dana Nováka, Jaromíra Nováka a Andrii Nepyivody ze třídy 4.A, zúčastnil mezinárodní robotické soutěže VEX IQ Czech Open 2024 konající se v pražské O2 aréně. Tato prestižní soutěž, určená pro základní školy, nesla letošní podnázev „Full Volume“ a přivítala celkem 30 týmů, z nichž 9 bylo zahraničních (Polsko, Německo, Slovinsko a Turecko).

Hra „Full Volume“ spočívala v tom, že týmy musely během 60 sekund naplnit krajní boxy co nejvíce kostkami různých velikostí. V týmové výzvě jezdí vždy dva týmy současně a snaží se dohromady získat co nejvíce bodů, což vyžaduje spolupráci a společnou strategii. Díky mezinárodní účasti si naše děti také procvičily angličtinu. Náš tým dosáhl skvělého úspěchu, když se v týmové výzvě umístil na 19. místě a v dovednostní soutěži, která zahrnovala autonomní a ovládanou jízdu, obsadil 20. místo. Mezi asi šesti týmy z prvního stupně jsme rozhodně patřili do první trojky.

Cesta do Prahy byla velmi náročná, museli jsme vyjíždět již ve 4:37 vlakem z Hranic na Moravě a zpět do Valašského Meziříčí jsme přijeli až v 9 hodin večer. Brzké vstávání a čtyřhodinová cesta byla pro děti velmi vyčerpávající. Samotná soutěž probíhala od 9:00 do 16:00. Na závěr soutěžního dne bylo představeno téma na příští rok a děti již nyní vymýšlejí, jakého robota budou stavět, aby tuto novou výzvu co nejlépe zvládly.

Gratulujeme našim mladým robotikům k úžasnému výkonu!

Katka Volková