Čtvrťáci získali průkaz cyklisty 

Dne 23.5.2024 třída 4.C ZŠ Šafaříkova navštívila dopravní hřiště ve Valašském Meziříčí. Našim velkým cílem bylo udělat testy z dopravní výchovy, zvládnout bezpečnou jízdu na kole, dostat průkazy a stát se velkým cyklistou. 

Ráno vycházíme o půl desáté ze školy. Počasí napovídá, že bude krásný den. Věříme, že i šťastný. Plní očekávání docházíme na “dopravák”. Zde nás vítá paní Andrea Liďáková z Domečku. Žáky seznamuje s dnešním programem. Nejprve testy, ve druhé části bezpečná jízda na kole. 

Děti usedají do lavic v odborné učebně. Každý sám začne vyplňovat připravený test. Značky, křižovatky, ale i další odborné otázky, holky a kluci vyplňují s klidem a rozvahou. Postupně odevzdávají testy a společně čekáme na výsledky. Paní Liďáková vše kontroluje. Přichází chvíle, kdy vyzve celou třídu a dozvídáme se, jak jsme obstáli. Je to úžasné, všichni splnili podmínky teorie. Teď zbývá jen jízda na dopravním hřišti. 

Zapnuly se semafory, vyjíždíme. Dbá se na značky, ale i světelné ukazatele. Hlídá se přednost v jízdě, rychlost cyklisty a hlavně bezpečnost. Neohrozit sám sebe, ale ani svého kamaráda. Pohodové dopoledne pomalu končí, každý dostává průkaz cyklisty. 

Věřím, že za pár let budou z malých cyklistů velcí a šikovní řidiči.  

Závěrem jsme poděkovali paní Liďákové za profesionální vedení v průběhu výcviku. Máme skvělé dopravní hřiště a Domeček ve Valašském Meziříčí má vysokou úroveň. 

Za třídu 4.C 

Mgr. Lenka Šimčíková