Proběhl projektový Den Země a naruby

Celosvětový Den Země se každoročně koná 22. dubna. Naše škola si tento den připomněla v pátek 28. 4., kdy proběhl nejenom Den Země ale i Den naruby.

V rámci Dne Země byly pro žáky přichystány tři stanoviště, kterými postupně prošli.

Hned první stanoviště bylo pro žáky velice zajímavé. Pracovali totiž se svými mobilními telefony. V šatnách školy mohli najít QR kódy, pomocí kterých vyplňovali kvíz na téma – naše Země. Jejich úkolem bylo mít co nejvíce správných odpovědí za nejrychlejší čas.

Druhé stanoviště bylo umístěno ve školních dílnách, kde byla připravena obrovská planeta Země. Každý pak pomocí otisku prstu zanechal na této planetě svůj podpis. Zároveň také žáci psali naší planetě vzkaz nebo přání. Tento náš společný obraz teď můžete najít v šatnách školy hned u žákovského vchodu.

Posledním stanovištěm byla malá tělocvična. Zde byly pohybové aktivity vytvořeny z ekologických materiálů. Každý musel splnit tři úkoly:

1. sebrat šišku „ze stromu“ a trefit pyramidu z kelímků

2. hodem umístit šišku do určeného kruhu

3. roztřídit správně odpadky do příslušných „kontejnerů“

Kromě toho, že si všichni prošli tato stanoviště, věnovali se tématu Země celý den. Snažili se zamyslet, jak můžeme naší planetě pomoci – psali naší planetě dopisy, úvahy, kreslili komiksy nebo například vytvářeli prezentace, ve kterých rozebírali různá rizika, se kterými se naše Země musí vyrovnat.

V tento den ale neprobíhal jen Den Země, ale jak už jsem zmínila, i Den naruby. To znamená, že spousta věcí byla tento den jinak. Hned při vstupu do školy čekalo na děti překvapení. Všechny dveře naší školy byly uzamčeny, a ony tak musely lézt do školy oknem. V hodinách nevedli výuku učitelé, ale vyzkoušeli si to samotní žáci. Možná nejvíce se Den naruby dotkl devátých ročníků. Ti drželi celý den dozory na chodbách a stali se průvodci jednotlivých tříd po stanovištích. Dokonce i jednotlivá stanoviště měli na starosti deváťáci.

Chtěli bychom touto cestou žákům devátých ročníků poděkovat za spolupráci a za snahu, kterou vynaložili během organizace tohoto dne. Především pak těm žákům, kteří byli na daných stanovištích. Zhostili se totiž své role dokonale a myslíme si, že hlavně díky nim tyto aktivity ostatní žáky tolik bavily.

Alžběta Pelcová