Cambridgeské „mock testy“ A2 na Šafařce

Už řadu let vypisujeme jako jeden z volitelných předmětů pro 8. třídu anglický jazyk zaměřený na přípravu na zkoušky A2 Key for Schools, dříve známé jako KET. Letos šli k tzv. mock testům, tedy zkouškám nanečisto, všichni žáci, kteří tento předmět navštěvovali – žáci třídy 8.A. Jazyková škola EdCentre zorganizovala tyto zkoušky přímo na naší škole a žáci si vyzkoušeli všechny části tak, jak probíhají v reálu.

Součástí zkoušek je část „reading“, kde žáci pracují s textem, většinou v rámci volby a,b,c,d nebo dopisováním jednoho slova. Dále musí svoje znalosti angličtiny „prodat“ v části „writing,“ kde se píše email a příběh na základě tří obrázků. V části „listening“ si žáci ověří svoje poslechové dovednosti. Nejzajímavější je část „speaking,“ kde se žáci baví i s rodilým mluvčím, nejdříve každý individuálně, ale potom musí vést rozhovor se spolužákem založený na sadě obrázků. Zde je velice důležité, aby se rozhovoru účastnili oba žáci, ptali se kamaráda, reagovali na jeho výpovědi a také vyjadřovali svoje názory. Je důležité se také naučit, jak spolužákovi „nahrát,“ pomoci mu, a zároveň vydat i ze sebe to nejlepší.

Do našeho předmětu chodilo 13 žáků. Tadeáš Petružálek se vzhledem ke svým znalostem angličtiny neúčastnil zkoušek A2 na naší škole, ale dělal zkušební testy ve Vsetíně na úrovni B1. Zadařilo se mu tak dobře, že v případě reálných zkoušek by dostal certifikát B2. Tento systém je pro žáky velice výhodný – pokud udělají danou zkoušku na více než 90%, dostanou certifikát o stupeň vyšší.

Zbylých 12 žáků otestovalo svoje síly 8.března. Pět žáků u zkoušek A2 neuspělo a dostalo by certifikát A1. Sedm žáků bylo úspěšných, z toho 2 žáci by dostali certifikát B1.

Všem gratuluji a také děkuji za snahu i těm, kteří neuspěli. Nyní stojí všichni před důležitým rozhodnutím, zda se pustí i do skutečných certifikovaných zkoušek. K čemu mohou certifikáty použít? Některé střední školy za ně přičítají plusové body na přijímací zkoušky, certifikát B2 může studenta i „zbavit“ části maturity, případně ho využijete i v budoucím zaměstnání.

Hana Břoušková.