Exkurze do Brna


Ráno se naše třída 5.B sešla na vlakovém nádraží ve Valašském Meziříčí a vyrazila na exkurzi do Brna. Cesta vlakem byla dlouhá a museli jsme v Hranicích přestupovat, ale i tak jsme si užili mnoho srandy.

Když jsme dorazili do Brna, jako první jsme se vydali navštívit hrobku Kapucínů. Naše paní učitelka nám dělala průvodkyni a vyprávěla nám příběhy o mumiích, které jsme si se zájmem prohlíželi. Tak například, v prvním sále byla vystavena krásná rakev barona Františka Trencka, kterému v dávné minulosti neznámý vandal po smrti ukroutil palec na pravé ruce.

Naše putování po Brně pokračovalo na Biskupský dvůr, kde byla výstava zvířat žijících na Moravě. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací o savcích, rybách, ale i ptactvu. Víte, jaký je nejmenší savec? Já, ano, je to rejsek malý.

Plní nových vědomostí jsme se vydali na hrad Špilberk, kde jsme navštívili kasematy. Dozvěděli jsme se, že tu bylo vězení a že zde sídlili vojáci. Mohli jsme vidět spoustu mučících nástrojů. Jen škoda, že jsme si je nemohli vyzkoušet.

Po hradu nás čekal výstup na Starobrněnskou radnici. Vyslechli jsme si tři zajímavé pověsti: „ O drakovi“, „ O šikmé věžičce“ a „O dřevěném kolu“, viděli jsme vystavené ručně psané knihy ze 13. a 14. století, popravčí meč a další mučící nástroje.

Po náročném dopoledni jsme se dočkali rozchodu na náměstí Svobody. Ten jsme si zpestřili návštěvou McDonaldu a někteří z nás chytli nákupní horečku. Když jsme se sešli, čekal nás přesun na nádraží a odjezd domů, všichni jsme byli plní zážitků a tak nám cesta zpět rychle utekla. Jen škoda, že nemůžeme podnikat častěji takové výpravy, bylo to moc super!!!

Tomáš Holčák