Česko-slovenský deň 2016

Ve dnech 13. 10. a 19. 10. 2016 se osm žáků šestých tříd zúčastnilo projektu Česko-slovenský deň 2016, který uspořádalo město Valašské Meziříčí a slovenské partnerské město Partizánske.

Ve čtvrtek 13. 10. 2016 přijel do Valašského Meziříčí autobus zástupců žáků pěti základních škol ze slovenského města Partizánske. ZŠ Šafaříkova přivítala osm žáků a pedagogický doprovod Základné školy Radovana Kaufmana.  Po oficiálním přivítání v jídelně připravili kantoři obou škol vyučovací hodiny zaměřené na regionální výchovu s důrazem na historii, etnografii a zeměpis, ve kterých čeští i slovenští žáci vzájemně spolupracovali. Poté se šlo na oběd a nakonec jsme našim slovenským přátelům ukázali naše město.

Necelý týden poté, ve středu 19. 10. 2016, jsme se vydali do Partizánskeho, kde nás velmi mile a srdečně přivítali a pohostili. Následovaly opět dvě vyučovací hodiny, které navazovaly na témata minulého týdne, a po obědě jsme se vydali do města, které je známo obuvnickým průmyslem. Navštívili jsme továrnu na výrobu bot a dozvěděli jsme se, jak samotná výroba probíhá, což bylo velice poučné. Odpoledne jsme našim hostitelům poděkovali a museli jsme se rozloučit, protože nás čekala cesta domů.

Projekt posloužil k utužení česko-slovenského přátelství – žáci se dozvěděli mnohé informace o historii a kultuře obou regionů a našli si i nové kamarády. Děkujeme oběma městům za organizaci projektu a ZŠ Radovana Kaufmana za výbornou spolupráci, ve které jistě budeme dále pokračovat.

Mgr. Jaromír Klimek